Biliškov Nekretnine

Toskanski stil – spoj tradicije i modernizma

Toskanski stil – spoj tradicije i modernizma

Tradicionalne toskanske sheme boja vidljive su posvuda: u zgradama, u prirodi , trgovinama, restoranima i naravno, na veličanstvenim djelima slikarskih majstora čuvanim u nadaleko poznatim muzejima i galerijama. Toskanska je kuća otvorenog tlocrtnog plana, s tradicionalnim elementima, prikladna za obiteljska okupljanja, odiše ugodnom toplinom i talijanskom gostoljubivošću. Mnoge od građevina su u uporabi već generacijama, s proširenjima i dogradnjama dodanim tijekom vremena. Novija gradnja u toskanskom stilu i dalje koristiti izgled grubo obrađena kamena za vanjske zidove, kao i terase i vrtne zidove. Uz kamen, drvo, kovano željezo, pločice su najčešće korišteni materijali. Toskanski dom može biti zapanjujuće luksuzan ili slatko jednostavan, u širokom rasponu veličina i oblika, malen poput male kuće za odmor ili kao raskošni ljetnikovac s bazenom, rustikalan ili sofisticiran, ali uvijek šarmantan s prekrasnim pogledom na bajkoviti krajolik. Tradicionalnoj toskanskoj kući prilazi se popločanim prilazom s jednostavnim stupovima koji vode do proširenog i prozračnog ulaza koji asocira na tipičnu talijansku gostoljubivost i toplinu obiteljskog života. Uski lučni prozori s kapcima zaštita su od popodnevnog, jakog sunca. Boje odražavaju različite elemente iz prirode, sunce, zemlju, drveće i  vodu. Najčešće su prisutni topli tonovi, od žutih do crvenih i smeđih. U obzir dolaze meki narančasti i ružičasti, crveni i tamno crveni, breskve i cimeta, smeđi i bronca, plavi, bijeli i antracit sivi tonovi. Svi se izvrsno slažu s masivnim, drvenim namještajem presvučenim kožom ili prirodnim tkaninama te dodatcima i ukrasima od kovanog željeza i drugih metala sve do zidnih ogledala, keramike i posuđa.Ovaj stil nalazi svoje poklonike na svim lokacijama u svijetu.

Kuhinja s blagovaonicom

Kuhinja s blagovaonicom je srce talijanske kuće. Prostrana, otvorena i privlačna centralno je smještena, toplih, zemljanih tonova kao što su oker žuta, crveno smeđa, zlatno žuta, maslinasto zelena. Razigranost i prirodnost, zahvaljujući klimi, pojačana je zelenilom i lončanicama u interijeru te biljkama povijušama i cvjetnicama u eksterijeru. Tradicionalna gradnja podrazumijeva visoke lučne stropove, naglašene teksturom opeke i drvom i dekoracijama. Ključni element su vidljive drvene grede i kamin, stalci puni vina, zemljane posude napunjene voćem. Podovi su mramorni, drveni, terakota ili teraco. Unutarnji zidovi su žbukani, grublje teksture ili čak oslikani, neutralnih boja s akcentima u intenzivnijim, toplim, zemljanim tonovima. Radni otok, čvrsti i stabilni stol za blagovanje dominiraju prostorom. Radne ploče su često od svjetski poznatog, autohtonog carrara kamena, iznimne, gotovo svijetleće bjeline s prekrasnim prirodnim, sivim, valovito linijiskim strukturama. Raskošni drveni ormari u kombinacjiji s carrara kamenom simboliziraju bezvremensku eleganciju i stil. Armature, mješalice, zidni držači, stalci za vino i svijećnjaci izrađuju se od rustikalnih metala kao što je kovano željezo i bakar kako bi zaokružili i dovršili toskansku temu uređenja.

Obiteljska soba za druženje i boravak na otvorenom

Na blagovaonicu se nadovezuje prostorija za obiteljska druženja i popodnevni odmor. Toskanski namještaj jednostavnih je i čistih linija, čvrste konstrukcije, kvalitetan, po mjeri obitelji. Toskanski okovi i profili za namještaj, imaju uzore u antičkim detaljima koji mogu biti ukrašeni ornamentima i motivima iz prirode. Izvrsno se slažu s masivnim, drvenim namještajem presvučenim kožom ili prirodnim tkaninama te dodatcima i ukrasima od kovanog željeza i drugih metala sve do zidnih ogledala, keramike i posuđa. U nastavku je terasa sa skladnim i udobnim namještajem, elementima od kovanog željeza, šarenim biljnim strukturama i obiljem sunca za poseban ugođaj i ljepotu. Terasu okružuje vrt s mnoštvom zemljanih posuda, povijuša i cvjetnica, najčešće lavandi i biljaka kontrastnog lišća koji stvaraju skladne slojeve boje. Ljepota i spokoj vrta postignuta je dodanim fontanama i drugim vodenim strukturama.

Spavaća soba za opuštanje

Toskanska spavaća odiše spokojnom, pomalo starinskom atmosferom. Potpunom opuštanju doprinose zidovi u toplim, zemljanim bojama; namještaj od prirodnih materijalima, romantična uzglavlja kreveta od kovanog željeza ili drveta, te posteljina od pamuka i ćipke koji podsjećaju na svježi talijanski povjetarac. Ukrasi su su zemljane cvijetne vaze ili zidne tapiserije s prikazom talijanskih vila i vinograda. Ogledala uokvirena kovrčavim okvirima od kovanog željeza, savijenog poput vinove loze. Odgovarajuće svjetiljke i prozorski dekori u jarko crvenoj boji na kranišama od kovanog željeza dočarat će egzotični sjaj Toskane.

 

Odgovori