Biliškov Nekretnine

Svijet iz drugog ugla: San Francisco

Piše: Kate Matijaca Hrga

Moje ime je Kate Matijaca Hrga i živim u San Mateu u Kaliforniji, koji je dio San Francisco zaljeva, i oko 20 minuta od centra San Francisca. Stanovništvo okruga San Mateo iznosi 750.000, dok cijelo područje zaljeva broji oko 6,5 milijuna ljudi.

Rođena sam i odrasla u Splitu, a ovdje sam se doselila u ranim dvadesetima, prije nekih 17 godina, nakon što sam upoznala svog sadašnjeg supruga. Moj suprug Marko ima hrvatske korijene, ali rođen je i cijeli život proveo u Kaliforniji. On radi kao stacionarni inženjer u sveučilišnom kampusu UCSF-a u San Franciscu, a ja sam trenutno kod kuće i brinem o naša dva dječaka Toni i Marin.

Život u Kaliforniji puno je brži od života u Hrvatskoj. To je multikulturalno područje s ljudima iz svih dijelova svijeta koji žive zajedno. Budući da sam i sama stranac, osjećala sam se dobrodošlom od prvog dana. Kad sam prvi put došla u Kaliforniju, doživjela sam kulturni šok. Još uvijek se sjećam da sam imala dojam da je sve predimenzionirano i ogromno: prevelike autoceste, veliki automobili i kamioni, velike kuće, ogromne zgrade, prostrani parkovi, ogromne škole i sveučilišta, veliki hoteli… Još jedno rano sjećanje na SAD bila je hrana. Ovdje možete jesti bilo kada, bilo koju vrstu kuhinje. Trebalo mi je vremena da se naviknem na svu raznoliku hranu i ubijem želju da stalno nešto jedem. Zanimljiva je činjenica da većina Amerikanaca ne kuha kod kuće. Oni jedu u restoranima ili naručuju hranu, svaki obrok, svaki dan, a vrlo često i brzu hranu. Zbog toga ovdje ima toliko ljudi s prekomjernom težinom. Kao prava hrvatska mama svakodnevno pripremam i kuham obroke za svoju obitelj, a vrlo često i hrvatsku kuhinju. Kad u hodniku zamiriše “sarma”, susjedi često dođu pitati što se kuha. J

Područje zaljeva San Francisco vrlo je bogato i vrlo skupo, jer je to dom Silicijskoj dolini koja je globalno središte visoke tehnologije i inovacija. Ovo je područje koje ima treći najveći BDP po glavi stanovnika na svijetu, i dom mnogih najvećih svjetskih visokotehnoloških korporacija, kao što su Google, Facebook, Amazon, Apple, Netflix… Iz tog razloga život je vrlo skup, a cijene nekretnina su izuzetno visoke.

Tržište nekretnina u San Franciscu vrlo je brzo, živopisno i konkurentno. Pronašla sam neke zanimljive informacije o tržištu nekretnina. Kuće u San Franciscu u prosjeku dobivaju 3 ponude i prodaju se za oko 29,5 dana. Prosječna prodajna cijena kuće u San Franciscu iznosila je 1,41 milijuna američkih dolara u posljednjem tromjesečju 2020. godine, što je 3,8% manje nego prošle godine. Prosječna cijena stambenih nekretnina u San Franciscu bila je oko 3.700 USD po četvornom metru u 2020. godini. Kupci nekretnine trebaju zaraditi više od 300.000 USD godišnje da bi mogli kupiti dom u San Franciscu, međutim prosječna godišnja plaća iznosi 98.000 dolara.

Mi posjedujemo stan sa dvije spavaće sobe, površine oko 90 m2 u apartmanskom naselju u centru San Matea. Ovaj apartmanski kompleks nazvan Woodlake zauzima površinu od 120.000 m2, a izgrađen je sredinom 70-ih. Sastoji se od 22 trokatne zgrade u kojima je smješteno 990 stambenih jedinica. Dizajniran kao sadržajno stambeno naselje uključuje stambene zgrade i gradske kuće izgrađene u pet skupina s trgovačkim centrom u sjeverozapadnom dijelu. Svaka stambena skupina sadrži zajednička dvorišta i bazen. U središtu posjeda nalazi se vijugavo jezero s fontanom. Jezero je okruženo otvorenim travnjacima, stazama, klupama i drvećem. Glavni bazen, rekreacijski kompleks s fitnesom, teretana, dvorana, teniski tereni, klub za razne događaje… nalaze se uz jezero. Fiksna mjesečna naknada koju plaćamo iznosi 500 USD što uključuje komunalna davanja za naš stan – električnu energiju, smeće, recikliranje, vodu i upotrebu svih tih pogodnosti i sadržaja.

Stan smo kupili 2005. godine za 465.000 USD, što je oko 5.170 USD po m2. Uplatili smo 20% pologa, a 80% putem bankarskog zajma uz kamatnu stopu od 3%. Ovdje ne postoji porez na kupnju nekretnine koji treba platiti prilikom kupnje, kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Međutim, 1% poreza na nekretnine plaća se svake godine u dvije rate, jedna u travnju i druga u prosincu. Osim poreza, obvezni smo platiti i osiguranje kuće. Trošak se razlikuje od tvrtke do tvrtke, ali neki prosječni troškovi iznose oko 35 USD mjesečno za svakih 100 000 USD vrijednosti. Danas, 16 godina poslije, naš stan vrijedi oko 800.000 USD, odnosno oko 8.900 USD po m2, što je porast više od 70% ili oko 5% godišnje.

U slučaju prodaje nekretnine, moguća je obveza plaćanje poreza na dobit. Ovisi o tome koliko ste dugo bili u kući i živjeli u njoj prije prodaje i koliku ste zaradu ostvarili. Ako ste živjeli u nekretnini dvije od pet godina prije prodaje, tada je dobit do 250 000 USD neoporeziva. Ako ste u braku i podnesete zajedničku prijavu, neoporezivi iznos udvostručuje se na 500 000 USD. Kalifornija oporezuje kapitalni dobitak jednak uobičajenom dohotku, po stopi od 13,3 %.

San Francisco naplaćuje porez na promet za svaku prodanu komercijalnu i stambenu nekretninu. Stopa poreza na promet nekretnina kreće se od 0,5 do 2,5 posto, a obično je plaća prodavatelj. Drugi trošak prilikom prodaje kuće je naknada za agenciju za promet nekretninama koja iznosi 6% od ugovorene cijene. Stoga ukupni trošak pri prodaji nekretnine u San Franciscu iznosi 6,5% – 8% ili više.

Vrlo općenito govoreći, troškovi za kupca prilikom kupnje nekretnine iznose od 1% do 3% kupoprodajne cijene, a glavna komponenta su troškovi kod realizacije kredita koje naplaćuje zajmodavac (banka).

Kada prodajete ili kupujete nekretninu u SAD-u, vrlo je uobičajeno angažirati agenta za nekretnine. Ne postoji zakon ili pravila koja zahtijevaju da nekretninu prodate ili kupite posredstvom agencije, međutim 90% prodaje nekretnina u SAD-u obavlja se putem agencija. Standardna provizija agenta iznosi 6%, a u potpunosti je plaća prodavatelj. Kupac ne plaća agenciju. Međutim, ako jedan agent predstavlja kupca, a drugi agent prodavatelja, tada je uobičajena praksa među agentima da podijele proviziju od 6% koju plaća prodavatelj.

Odgovori