Biliškov Nekretnine

Svijet: Iz drugog ugla

Bruxelles, Belgija

Piše: Ante Matić

U Bruxelles sam se preselio prije 9 godina kao i mnogi naši sugrađani u potrazi za poslom. Prvih pet godina živio sam u podstanarskom stanu, u Ixellesu – živom dijelu grada punom tzv. expata ili pridošlica. Kad sam shvatio da je došlo vrijeme uozbiljiti se i početi razmišljati o kupnji vlastite nekretnine  nije bilo teško pronaći brojne ponude – posrednike i agencije. Bruxelles je grad u kojem jako puno ljudi dolazi i odlazi, mnogi na “mandate” u diplomatska predstavništva, a mnogi i na rad u nekoj od Europskih Institucija. Zbog toga je tržište nekretnina vrlo dinamično.

Bruxelles je glavni grad Belgije, a na međunarodnoj razini je jedan od sjedišta Europske unije i mnogih njezinih institucija, NATO-a, i mnogih drugih međunarodnih organizacija. Na širem gradskom području živi oko 2,7 milijuna stanovnika, a većina domicilnog stanovništva govori francuski ili flamanski (nizozemski) kao materinji jezik, iako je i njemački vrlo čest. Za sebe kažu da jedu i piju kao Francuzi, hodaju kao Njemci, a otvoreni su kao Nizozemci. Zanimljiva je činjenica da u Bruxellesu živi više različitih nacionalnosti nego u New Yorku. Belgija je poznata po odličnom pivu, čokoladi i vaflama, stoga odvede li vas put u Bruxelles svakako kušajte te originalne okuse.

Potražnja – preko agencije? Na Internetu? “A vendre”?

Potragu za novim stanom započeo sam definiranjem što je to što želim – tražio sam stan nedaleko od posla, što u Bruxellesu znači do 30 minuta hoda, veličine oko 100 m2 i sa najmanje tri spavaće sobe. Ubrzo sam shvatio da nitko od Belgijskih prodavača nekretnina u Bruxellesu ne zna kolika im je točna veličina stana. Sve se mjeri po broju soba. Približni broj metara kvadratnih najčešće se dobiva iz energetskog certifikata, kojeg je, kao i u Hrvatskoj, potrebno izraditi prilikom kupoprodaje nekretnine.

Zatim je na red došla sama potraga: napravio sam profil na najvećoj lokalnoj Internet stranici za prodaju nekretnina i definirao parametre potražnje. Osim preko ove web stranice pretraživanje se u Bruxellesu vrlo često radi i “hodanjem” – doslovno. Odabere se četvrt koja je zanimljiva i prihvatljiva za stanovanje i prošeta se po njoj tražeći narančasto/crne oglase ” A vendre”. Kao i u Hrvatskoj, mnogi vlasnici stanova još uvijek sami oglašavaju stanove na način da napišu osnovne informacije o nekretnini na standardni papir i ostave svoje kontakt podatke.  Čak i neke agencije koriste ovakav način oglašavanja na samom ulazu u zgradu u kojoj se stan na prodaju nalazi.

Nakon niza šetnji i više tjedana traženja, kao i na 10-ak pregledanih stanova pronašao sam nekretninu koja mi je odgovarala. Proces traženja uključivao je i posjete brojnim stanovima, uglavnom nakon dogovora sa agentima – predstavnicima vlasnika koji bi me dočekali ispred stana i pokazali mi nekretninu i opisali je.

Uvjeti kreditiranja

Kad je došlo do konkretnijih pregovora o kupovini posjetio sam nekoliko banaka kako bih dobio što povoljnije uvjete kreditiranja. Za razliku od banaka u Hrvatskoj, proces pregovaranja sa bankama normalna je stvar u Belgiji. Prva ponuda koju vam banka navede nikada nije njihova najbolja ponuda i čim dođete u drugu banku sa već jednom ponudom u ruci uvjeti su odmah povoljniji.  Na kraju sam, nakon razgovora sa četiri najveće banke ponovo došao u svoju banku i rekao im koja je najpovoljnija ponuda koju sam dobio. Oni su mi nakon provjere “sa centralom” ponudili iste uvjete tako da nisam morao mijenjati banku kako bih realizirao kredit. Kamate se mijenjaju gotovo na tjednoj razini ali su značajno manje nego u Hrvatskoj. Ja sam za kredit od 10 godina dobio kamatu od 1.56%.

Cijene Stanova

Cijene stanova u Bruxellesu jako ovise o lokaciji i starosti zgrade. Najskuplje “normalne” (ne luksuzne) lokacije prodaju se za oko 4 do 5 tisuća eura po kvadratu, a solidne lokacije za oko 3 tisuće eura po kvadratu. Naravno cijene nikada nisu izražene u EUR/m2 jer nitko ne zna točnu veličinu stana.  Za novije stanove potrebno je izdvojiti do 20% vise, a treba imati na umu i da u slučaju da za novogradnju (odnosno kad kupujete stan izravno od tvrtke koja ga je izgradila) morate platiti i PDV koji u Belgiji iznosi 21%, tako da su skroz novi stanovi u Bruxellesu značajno skuplji od starijih.

Vlasništvo

Proces dobivanja vlasništva nad stanom odvija se dosta dugo – najmanje dva do najviše četiri mjeseca od dana potpisivanja ugovora o kupnji. Sve vode javni bilježnici i svaka od strana (kupac i prodavatelj) imaju svog javnog bilježnika. Troškovi kupnje i porezi su jako veliki. Ukupno se plaća od 12% do 14% ukupne cijene stana i ti troškovi uključuju kompletan prijenos vlasništva. Cijene stanova na tržištu ne rastu tako brzo tako da se ne isplati kupovati stan za prodaju ukoliko niste spremni čekati najmanje 5 godina samo da biste otplatili poreze koje ste platili.

Najam

U prvih 5 godina koje sam proveo u podstanarstvu naučio sam da stanovi u Bruxellesu dolaze neopremljeni. IKEA super profitira J.  Postoji nekoliko vrsta ugovora, najčešći su oni koji se potpisuju na 3 godine, ukoliko zakupac prekine ugovor unutar prve godine placa kaznu od 3 mjesečne stanarine. Kod prekida ugovora nakon druge godine placa se kazna od dvije stanarine a pri prekidu u zadnjoj godini kazna je jedna stanarina. Ukoliko imate sreće i vlasnici su fleksibilni mogu vam dopustiti da sami pronađete zamjenu – nekoga tko je spreman potpisati novi ugovor, ali vlasnici vam ne moraju dopustiti tu mogućnost.

Odgovori