Biliškov Nekretnine

Savjeti za uređenje gradskog vrta

Piše: Nevenka Kršilović, dipl.ing.

Izvor: “Vrt i vrtna kultura”,, Strgar, Jože, Mohorjeva družba, Celovec, 2001.

Najveća umjetnost budućnosti bit će stvaranje ugodnog života na malom komadu zemlje.“ (Abraham Lincoln)

Vrt nas povezuje s prirodom

U proljetnim i ljetnim mjesecima terasa i vrt postaju produžetak dnevnog boravka, prostor za igru djece ili čak prostor za rad. Vrt je naša povezanost s prirodom. Živjeti u skladno uređenom okolišu je želja svakog čovjeka. Suvremeni način života sve više nas udaljava od boravka u prirodi, zato je skladno uređen okoliš i boravak u lijepo uređenom vrtu poseban užitak osobito kod urbanog stanovanja. Najmanji vrt ili čak balkon može postati oaza mira, kutak privatnosti koja nam pruža osjećaj užitka tijekom cijele godine, osobito u proljeće i ljeto.

Na vrt trebamo gledati kao na sastavni dio kuće. Prijelaz iz kuće do vrta je najčešće preko terase predviđene za različite namjene: opuštanje,druženje, igru, učenje, primanje gostiju ili objedovanje. Osim toga bavljenje vrtom i cvijećem je izvrstan oblik rekreacije i izvor domaćeg voća i povrća. Vrt je uvijek poveznica za zajedničke aktivnosti cijele obitelji.

Uređenje vrta

Prilikom uređenja terase i vrta potrebno je pažljivim izborom  popločenja, elementa, opreme i namještaja, tekstura, boja i zelenila postići stilsku ujednačenost i „mekani“ prijelaz iz zatvorenog na otvoreni dio prostora koji se dobro uklapa u užu i širu okolinu ili cijeli pejzaž.

Uređenje vrta treba najprije dobro planirati i po potrebi zatražiti savjete stručnih osoba, osobito kada su potrebni opsežni radovi na uređenju cijele okućnice. Dobro planiranje uz dosta vremena za realizaciju cijelog projekta te kontinuirano i pravovremeno održavanje dovest će do skladno uređenog okoliša ugodnog za boravak.

Vrt u gradskom području treba biti u skladu s užom okolinom pogotovo s kućama i vrtovima u blizini. Gradski vrt je često vizualno zatvorena cjelina, kao na primjer mali vrtovi u prizemlju stambenih zgrada. U tom slučaju ne moramo uzimati u obzir okolno područje, a vrt uređujemo stilski usklađeno s interijerom stana. Najčešći tipovi gradskog vrta, na našem području, su: ukrasni, obiteljski, botanički, vrt-tratina, organski vrt, vrt sa sjenicom, itd.

Planiranje vrta

Različite vrste vrta zahtijevaju različit trud i vrijeme kod održavanja. Zato je bitno unaprijed razmišljati o potrebnom vremenu za održavanje vrta tijekom cijele godine. I najljepše uređen vrt će, ubrzo, ukoliko se ne održava, postati neugledan i neudoban za boravak. Vrt je živa tvar koja se neprestano mijenja. Obitelji koje nemaju vremena za održavanje vrta odlučuju se za sadnju nekoliko manje zahtjevnih stablašica na lijepoj tratini. Bogato uređeni ukrasni vrtovi zahtijevaju puno vremena i truda kako bi stalno bili privlačni i ugodni za boravak.

Svaka okućnica sastoji se od dvije osnovne vrste površina: popločane površine i meke površine. Pozicija i površina istih raspoređuje se ovisno o veličini vrta na način koji osigurava nesmetan prolaz, lijepe vizure te rasporedom biljaka koje će tijekom cijele godine privlačiti pogled.

Kod većih okućnica vrt možemo podijeliti u nekoliko dijelova: tratina, cvijetnjak, vrt s vodom, vrt s kamenjarom, visokim stablašicama, povrtnjak, voćnjak, dio vrta sa začinima itd. Pojedinačne grede trajnica ili grmlja sade se kao granica između pojedinih dijelova – vrsta vrta. Osim toga potrebno je voditi računa o potrebnim vrtnim elementima kao što su ograde, staze, stube, klupe, kutak za sjedenje, vrtne garniture, ukrasni predmeti, skulpture, fontane, vrtni roštilj, pergole terase itd.

Biljke su živi organizam koji se stalno razvija

Što se tiče odabira biljaka uvijek polazimo od ukrasnih grmova i živica, drveća i cvjetnica. Veličina vrta osnovni je uvjet za količine i vrste jer drveće i grmlje zahtijevaju puno prostora osobito ako se sade u skupinama. Vrt se na smije zasaditi s previše biljaka. One, osim toga rastu i bujaju te bi u malenom vrtu izgledale nezgrapno.

Postoje patuljaste vrste drveća koje se mogu saditi u manjim vrtovima.  Cvjetnice donose boje i šarenilo u vrt, a kod izbora moramo voditi računa da budu posađene u skupinama, po bojama i po visinama te o tome jesu li jednogodišnje što znači da ih svake godine nanovo sadimo ili želimo odabrati biljke koje se razvijaju polagano kroz duži period. U manjim vrtovima ne pretjerujemo s intenzivnim bojama.

Zelena boja osnova je svakog vrta. Ona smiruje i odmara. Boje cvijeća i lišća trebaju se slagati s bojom staza i vrtnih elementa. U prednjem dijelu vrta, tzv. predvrtu, kod ulaza, sadimo biljke ili grmove intenzivnijih, snažnijih boja.

Sjenovitost ili osunčanost u pojedinim dijelovima vrta direktno će utjecati na izbor bilja. Savjeti stručnih osoba o vremenu sadnje, načinu prihrane, količini sunca  i načinu održavanja i zaštite neophodni su kako bi vrt dobio željeni izgled te kroz dugi period izgledao lijepo.

Organski povrtnjak u gradskim vrtovima

Za mnoge obitelji, sukladno današnjim trendovima, važan je povrtnjak. Ne samo kao izvor zdravih namirnica za jelo nego i kao dio vrta u održavanju kojeg sudjeluju svi članovi obitelji. Ako ste se odlučili za organski vrt bit će potrebno puno znanja, truda, strpljenja, promatranja i razumijevanja svega što se događa u vrtu. Uspjeh nije brz ali ustrajnost i kontinuirano učenje dovest će do rezultata.

Kad Vam se čini da se svijet srušio i da Vam ništa ne ide od ruke, uvijek postoji vrt! (Minnie Aumonier)

Odgovori