Biliškov Nekretnine

Preporuka agenta: Oaza mira van gradske vreve

Piše: Anđelka Ramljak, splitski ured

 

Radim kao agent za nekretnine već preko 20 godina. Iako sam se školovala za profesora politehnike, nisam bila u mogućnosti pronaći posao u struci, i danas mi je zbog toga drago, jer zaista sam se pronašla u radu u agenciji za nekretnine. Svoj posao radim sa zadovoljstvom, i unatoč teškim uvjetima na tržištu trenutno, ne bih ga mijenjala za nijedan drugi. U timu Biliškov nekretnina sam od 2012. godine.

Kroz godine poslovanja, primjećujem  promjene u trendovima i navikama kupaca i prodavatelja. Ono što nam je prije 20 godina bilo nezamislivo, kada smo gledali strane filmove kako ljudi žive u prigradskim mjestima i putuju na posao, polako je došlo i do nas. Već dulji niz godina imamo trend da kupci traže parcele i kuće u prigradskim naseljima kao što su Podstrana, Solin, Klis, Kaštela… Takve nekretnine koriste se gotovo podjednako i za življenje i za turističko iznajmljivanje. S vremenom cijene zemljišta i kuća na ovim lokacijama su ipak prilično porasle, tako je danas u vrijeme epidemije i lockdowna, krenula potražnja i za zemljištima kojih 15-ak minuta vožnje dalje u unutrašnjosti ali po daleko povoljnijim cijenama.

Ranije je kupcima bilo najvažnije da se nekretnina nalazi u blizini svih sadržaja (vrtić, škola, vanškolske aktivnosti, trgovine, tržnica….), ali sa boljom cestovnom povezanosti, 20 – 30 minuta vožnje se kompenzira većim komforom življenja u obiteljskoj kući, na čistom zraku, i za cijenu stana od 70-80m2 u zgradi, može se kupiti zemljište i izgraditi kuća.

U nastavku izdvajam obiteljsku kuću u mjestu Gizdavac u zaleđu Splita, svega 25 min vožnje od grada.

Vlasnici kuće su gradska splitska obitelj, a ovu kuću izgradili su pije nekoliko godina za bijeg od grada vikendima. Kako je već neko vrijeme turistički trend iznajmljivanja obiteljskih kuća s bazenima, izgradili su i bazen, i krenuli u turističko iznajmljivanje u visokoj sezoni, dok u ostatku godine u njoj uživaju sa obitelji i prijateljima. Kuća je dakle zanimljiva za svakodnevan život, vikend kuća ili za turizam.

Dok smo za vrijeme lockdowna bili zarobljeni u stanovima, a kretanje gradom ograničeno i kontrolirano, oni su uživali u šetnjama nedirnutom prirodom. Moram priznati da sam u tom periodu iskreno žalila što nemam svoju oazu mira van grada.

Ova komforna kuća sa tri spavaće sobe je idealna za obitelj. U prizemlju se nalaze kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom i kupaonica, a na katu su spavaće sobe i druga kupaonica. Okućnica površine 520m2 je ograđena i pruža potpunu privatnost. U dijelu dvorišta je voćnjak i vanjska kuhinja s roštiljem, a uz bazen je zaštićeni plato za nesmetano uživanje.

S obzirom na vrlo visoke cijene nekretnina u gradu, sve je veći broj mladih obitelji koje se odlučuju sagraditi svoj dom u Zagori. Cijena ove kuće je 200 000€, a ista kuća bi s druge strane brda, 10 minuta vožnje bliža Splitu, koštala gotovo duplo.

Odgovori