Biliškov Nekretnine

Dizajner interijera – nepotrebni trošak ili dodana vrijednost nekretnini?

Između ostalog, posao dizajnera interijera je povećati vrijednost nekretnine. Dobro projektiran i osmišljen prostor, oku ugodan, na tržištu uvijek više vrijedi.

 

Napisala: Ana Perišin Stipoljev, Koras d.o.o.

Uspješan dizajn interijera gotovo nikada se ne događa slučajno. Sjajne prostore planiraju, projektiraju i opremaju profesionalci. Često čujem: „Pa ne treba mi dizajner, sve imam na Pinterestu i Instagramu.“, ili: „Znam se lijepo obući pa ću tako i urediti interijer jer imam stila.“, i onda viđamo nekretnine bez glave i repa koje su nepovezane, natrpane i nefunkcionalne, ili ako su u svrsi turizma u srcu sezone često bez gostiju. Dizajn interijera nije samo odabir boje zidova, dekorativnih jastuka i dodavanje trendovske vaze s pampas travom. Dizajn interijera složen je proces oblikovanja prostora prema željama klijenta u okviru njegova budžeta. Dobro dizajniran prostor je lijep, ugodan za život i prije svega funkcionalan.

 

Više je razloga zašto angažirati dizajnera interijera. Prije svega, dizajner interijera će uštedjeti vaš novac. Često klijenti osjećaju nelagodu ukoliko im je raspoloživ budžet mali, ali za tim nema potrebe. Dizajneri uvijek rade u okviru dogovorenog budžeta. Bez obzira je li budžet mali ili veliki, procesu oblikovanja prostora pristupa se jednako. Da, lakše je raditi s više novaca, ali izazov je napraviti nešto dobro s manjim budžetom. Iako usluga dizajnera ipak nešto košta, angažiranje dizajnera vam pomaže u izbjegavanju skupih pogrešaka, ali i donošenju odluka o dizajnu koje će povećati vrijednost vaše nekretnine.

 

Osim novca, dizajner će uštedjeti vaše vrijeme i živce. Čak ako ste i kreativni i maštoviti te lako vizualizirate prostor, obilaženje trgovina, traženje najpovoljnijih ponuda, koordinacija majstora i crtanje namještaja oduzima jako puno vremena. Stručna osoba s iskustvom te cijelim timom suradnika može vam biti od velike koristi. Dizajner već ima razvijen osjećaj i iskustvo što treba učiniti i kada to treba učiniti, te može predvidjeti sve prepreke koje se mogu pojaviti.

 

Također, posao dizajnera interijera je povećati vrijednost nekretnine. Dobro projektiran i osmišljen prostor, oku ugodan, na tržištu uvijek više vrijedi. Bilo da se radi o nekretnini za prodaju ili za najam, lijep interijer podiže njenu vrijednost i bolje je prodaje. Kada pretražujete tražilice za turistički najam nekretnine, neke nekretnine su popunjene veći dio godine, dok druge pak, na istoj lokaciji nisu. Često je razlog nedostatak „wow efekta“ koji je potreban za nekretnine komercijanalne namjene. Posao dizajnera interijera je upravo stvaranje „wow efekta“ interijera. Dizajneri interijera educirani su za kreativno i prostorno razmišljanje i s lakoćom mogu vidjeti opću sliku unutarnjeg prostora, što klijenti često ne mogu. Nerijetko klijentima priložim brojke uz svoju ponudu – statistiku, jer dobar dizajn mjerljiv je brojkama. Ukoliko je vila na prosječnoj lokaciji s mojim dizajnom iznajmljena 26 tjedana, a neka druga čak i na boljoj lokaciji niti 15, smatram da sam napravila dobar posao.

 

Volim jednostavne, pročišćene interijere s naglaskom na detaljima i teksturi koji su lišeni prolaznih trendova. Zaljubljenik sam u umjetnost i ona je uvijek ukomponirana u prostore koje uređujem. Svaki novi interijer koji radim izazov je i jedno novo uzbuđenje.  Svaki je prostor jedinstven i tako mu treba pristupiti – individualno i s posebnom pažnjom, ali cilj uvijek ostaje isti – ugodan, funkcionalan i atraktivan prostor.

 

Odgovori