Biliškov Nekretnine

AKO SE STAN NE PRODA KROZ 6 MJESECI, ZAPITAJTE SE…

A

 

Piše: Jasna Biliškov Barun

 

Prodajete stan u Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci… ili nekom drugom većem hrvatskom gradu? Oglašavate ga već neko vrijeme, ali poziva baš i nema, a zainteresiranih kupaca koji bi došli pogledati nekretninu još i manje. Tržište nekretnina je dobro, broj kupoprodaja je u porastu, cijene su porasle… Dakle u čemu je problem sa vašim stanom? Zašto ga ne možete prodati?

 

Razlog je najčešće vrlo jednostavan i očit – pogriješili ste sa cijenom!

 

Pretpostavljam da niste angažirali procjenitelja, kao ni stručnu lokalnu agenciju da vas savjetuje oko realne tržišne cijene, već ste se vodili viđenim na specijaliziranim portalima ili se u vašoj blizini gradi novogradnja koja se prodaje po nekoj cijeni, a vi ste onda za svoj stari stan stavili 300 – 400 EUR manje po m2? Nažalost ne ide to baš tako jednostavno, i u apsolutnoj ste zabludi oko realne tržišne vrijednosti vaše nekretnine.

 

Naime cijene nekretnina na specijaliziranim portalima sve češće nemaju veze s vezom jer ne predstavljaju realnu sliku. Naravno da je moguće da se ponekad dogodi anomalija na tržištu pa se proda i neka precijenjena nekretnina, ali to je zaista anomalija, a ne pravilo. Svakako ima i neozbiljnih prodavatelja koji svoju nekretninu prodaju, a nisu opterećeni hoće li je ikad uopće prodati, ali takve ne smijemo uzimati u obzir. Većina prodavatelja ipak želi i mora prodati, te s vremenskim odmakom prilagođava previsoku cijenu tržištu kako bi i uspješno sklopili kupoprodaju. Činjenica je da je sada više nego ikada prije, najveća razlika između oglašene i stvarno prodane cijene.

 

Nismo više u kriznim vremenima kada nije bilo kupaca i kada se dugo čekalo na prodaju. Tržište je sada dobro i nekretnine sa koliko-toliko realnom cijenom naši agenti prodaju u maksimalnom roku od 3 mjeseca, a najčešće unutar mjesec dana. Prodavateljima se trudimo objasniti da je vrlo važno od samog početka utvrditi pravu cijenu na koju će tržište reagirati. Kriva procjena i previsoko oglašena cijena mogu dovesti do kontra učinka. Nekretnina će mjesecima i godinama vegetirati na specijaliziranim portalima, a kupci to vide i znaju, te čak i kad se cijena dovede u realne okvire, sama realizacija kupoprodaje može izostati jer su kupci uvjereni da sa nekretninom nešto nije u redu kada se tako dugo prodaje.

 

Ne nasjedajte na priče nestručnih i lakomih agenata koji vlasnicima govore ono što ovi žele čuti samo kako bi dobili ugovor o posredovanju i proširili svoju ponudu. Prodavatelji vole čuti da njihova nekretnina vrijedi 400, umjesto 200 ili 300, te nasjednu na takve laži. Naravno da nakon nekog vremena shvate da su nasamareni, ali vrijeme je prošlo i željena kupoprodaja se nije dogodila.

 

Pozivam sve prodavatelje da kod utvrđivanja realne tržišne cijene angažiraju stručnjake koji dugi niz godina rade lokalno, i svakako da ne nasjedaju na bajke koje im nestručni pojedinci pričaju.

Odgovori