Biliškov Nekretnine

10 STVARI KOJE KUPAC TREBA ZNATI NA TRŽIŠTU S VIŠKOM POTRAŽNJE

Piše: Biliškov nekretnine tim

 

Na današnjem aktivnom i rastućem tržištu nekretnina možemo reći da je vrijeme prodavatelja. U posljednje dvije godine cijene su porasle, ali i ponuda je limitirana, što svakako zadaje glavobolju kupcima.  Nastao je višak potražnje za manjim stambenim nekretninama do 80ak m2 i mnogi kupci čekaju da se na tržištu pojavi „prava“ nekretnina po realnoj cijeni. Kada se to dogodi, za tu nekretninu kupci često vode borbu sa ponudama, što dovodi do razočaranja i frustracije mnogim kupcima jer im je nekretnina „pobjegla“.

 

Kako bi se što bolje pripremili, napravili smo popis deset činjenica koje trebate znati o ovakvom tržištu, a koje povećavaju vaše šanse za kupnju željene nekretnine.

 

1.RAZRADITE BUDŽETIRANJE I PROVJERITE SVOJU KREDITNU SPOSOBNOST

 

Prije planiranja kupnje nekretnine vrlo je važno odrediti sa kolikim budžetom raspolažete i napravite plan isplate. Koliko imate gotovine? Koliki kredit morate podignuti? Koji su uvjeti banke, kamatna stopa, otplatni plan, instrumenti osiguranja…? Dok sve to niste u detalje isplanirali, nemojte ni ulaziti u proces potražnje nekretnine.

 

Na tržištu na kojem nema viška kvalitetne ponude, važno je da pravovremeno shvatite da nije vrijeme za niske ponude. Nemojte gledati nekretnine koje za više od 10-ak % prelaze vaš budžet. Nada da će prodavatelj drastično spustiti cijenu nije realna za očekivati, te gubite dragocjeno vrijeme na jalove obilaske. Na tržištu sa precijenjenim nekretninama, kada se pojavi ona realna, proda se u roku nekoliko dana po punoj traženoj cijeni, i zato morate biti spremni brzo reagirati.

 

2.SURADNJA S ISKUSNOM LOKALNOM AGENCIJOM ZA NEKRETNINE

 

Iskusan i stručan agent detaljno poznaje lokalno tržište na kojem radi – od realnih cijena do nekretnina koje će uskoro biti na tržištu. Tu je vaša prednost kao kupca na tržištu, jer ćete dobiti informaciju prije drugih kao i dobiti na vremenu kod odluke o kupovini. 

 

Registrirani kupci agencije Biliškov nekretnine imaju pogodnost da prvi saznaju za nekretninu kakvu traže i prije nego se nekretnina počne oglašavati. Želite li i vi biti u prednosti pozivamo vas da registrirate svoju potražnju na www.biliskov.com/predaj-oglas-kupnja. Naši licencirani agenti razgovarati će sa Vama i saznati vaše želje, potrebe, kriterije kod odabira nekretnine i vaše buduće planove, kako bi Vam mogli sastaviti ponudu pravno provjerenih nekretnina i preporučiti točno one koje bi Vam mogle odgovarati, bez nepotrebnog šetanja po terenu.

 

3.ISTRAŽITE STANJE NA TRŽIŠTU U PREFERIRANOM KVARTU

 

Ako znate kakvu nekretninu tražite i koju lokaciju preferirate, dobro je da istražite stanje na tržištu. Vaš agent za nekretnine vam može dati uvid u nekretnine i cijene koje su nedavno prodane na određenoj lokaciji što će vam svakako dati jasniju sliku što možete očekivati, ali i pripremiti vas za buduće davanje ponude za kupnju vašeg idealnog doma.

 

4.ODVOJITE ŽELJE I POTREBE

 

Kada kupujete nekretninu na zahtjevnom tržištu kao što je današnje, važno je što prije shvatiti da morate napustiti neke od svojih želja i usredotočiti se na potrebe. Vrlo je vjerojatno da ćete morati napraviti kompromis u vidu lokacije, stanja i opremljenosti nekretnine, katnosti… Napravite popis svojih potreba i ako se na tržištu pojavi nekretnina koja odgovara stavkama na popisu, dogovorite razgledavanje.

 

5.U SVAKOJ NEKRETNINI KOJU ODLUČITE RAZGLEDATI POTRAŽITE POTENCIJAL

 

Kod razgledavanja budite otvoreni. Iako možda ne možete promijeniti izgled zgrade, ipak postoji cijeli niz stvari na koje možete utjecati. Svaka nekretnina ima potencijal, samo ga neki vide, a neki ne. Pokušajte vizualizirati vlastite želje i uređenje, ili potražite pomoć arhitekta i dizajnera interijera. Ako je nekretnina zapuštena ili pretrpana starim masivnim namještajem pa izgleda tamno i skučeno, tu je vaša prilika, jer većina ljudi neće vidjeti potencijal.

 

6.ZBLIŽITE SE S PRODAVATELJEM

 

Zbližite se s prodavateljem, jer često prodavatelj odluči prodati onom kupcu koji mu je simpatičniji, nekada čak i za nižu cijenu. Dajte prodavatelju do znanja da vam se sviđa njegov dom, i da vidite svoju obitelj da živi u njemu. Ne budite škrti na komplimentima.

 

7.BUDITE FLEKSIBILNI

 

Saznajte koji su planovi prodavatelja nakon prodaje. Možda želi što prije dobiti novac i preseliti, pa će veći iznos kapare i brza isplata igrati ulogu, a možda mu treba vremena za iseljenje jer čeka izgradnju nove nekretnine. U svakom slučaju fleksibilnost znači dodatne bodove kod prodavatelja.

 

8.BUDITE SPREMNI BRZO REAGIRATI

 

Vrlo često kupci odgađaju dati ponudu za nekretninu, jer smatraju da moraju znati sve o nekretnini prije nego daju ponudu. Ponuda nije obvezujuća za nijednu stranu, a pregovori o cijeni uglavnom potraju nekoliko dana, te u tom periodu možete ponovno obići nekretninu, prošetati kvartom, popričati sa agentom i prodavateljem i saznati sve detalje koji vas zanimaju. U prednosti su svakako kupci koji brzo reagiraju i daju ponudu.

 

9.PONUDITE VEĆU KAPARU I BRZU ISPLATU

 

Prilikom davanja ponude, ukoliko ste u mogućnosti ponudite veći iznos kapare jer to pokazuje vašu ozbiljnost. Iznos kapare i mogućnost za brzom isplatom kupoprodajne cijene može biti odlučujući faktor u kupnji odabrane nekretnine, čak i ako postoji više ponuda. Ako je kapara veća i isplata cjelokupnog iznosa brza, veća je vjerojatnost da će vaša ponuda biti prihvaćena.

 

10. NE KUPUJTE NEKRETNINU KOJA VAM NIJE „SJELA“

 

Samo zato što je teško doći do dobre nekretnine po realnoj cijeni, ne znači da kupite ono što vam se ne sviđa. Kupnja nekretnina jedna je od najvažnijih i najskupljih životnih odluka, stoga bolje je ne požaliti, jer ne radi se o cipelama koje vam nisu udobne pa ćete otići kupiti druge.

Odgovori