Biliškov Nekretnine

Iz drugog ugla: Friedrichshafen, Njemačka

 

 

Piše: Dino Mandić

 

Ja sam Dino Mandić, 35 mi je godina, oženjen sam i otac troje djece. Živim u njemačkom gradu Freidrichshafen-u od svoje 11-e godine.  Friedrichshafen je vrlo lijepi i ugodan gradić sa oko 60.000 stanovnika, smješten na sjevernoj obali Bodenskog jezera u južnoj njemačkoj na tromeđi Njemačke, Švicarske i Austrije.  Kako se grad nalazi na samom jezeru, više imate dojam da se nalazite u nekom mjestu na Jadranu, nego u Njemačkoj. Grad obiluje zelenilom, parkovima, biciklističkim stazama, hotelima i turističkim sadržajima. Osim ugodnog života u ovom gradu, od prije nekoliko godina veliki plus za nas Hrvate koji tu živimo je i direktna sezonska avionska linija Friedrichshafen-Zadar.

 

Život u Njemačkoj je dosta siguran i doprinosi  onoliko koliko si spreman raditi. Ako si obitelj želi priuštiti kvalitetan i financijski neopterećen život, neophodno je  da oba supružnika rade . U tom slučaju mogu si priuštiti dva dobra automobila, kvalitetno putovanje za godišnji odmor, ali i nekretninu.

 

Nakon nekoliko godina podstanarstva supruga i ja odlučili smo kupiti nekretninu jer smo procijenili da nam je isplativije plaćati kredit i imati nešto svoje. Zbog velike potražnje iznimno je teško pronaći što odgovara osobnim potrebama. Mi smo svoju nekretninu tražili gotovo 4 godine. Kupili smo kuću sa tri stambene jedinice, zbog mogućnosti iznajmljivanja, tako da mi živimo u jednom stanu, a dva iznajmljujemo što nam uvelike olakšava kod popunjavanja kućnog budgeta. Kuća se nalazi u neposrednoj blizini samog centra, a ukupna površina je oko 300 m2. Cijena takvih nekretnina kreće se između 650.000 EUR i 850.000 EUR.

 

Kada pronađete nekretninu koja odgovara vašim željama i potrebama, u dogovoru sa svojim agentom, posao se finalizira i useljavate u roku 4-6 tjedana. Toliko je naime potrebno da se pripremi potrebna papirologija i prođe procedura realizacije kredita.  Kamate na stambene kredite u Njemačkoj nikad nisu bile niže, te sada iznose od 1,5 % do 3 %, ovisi o iznosu učešća kojim raspolažete.

 

Osim kupoprodajne cijene nekretnine, kao i u Hrvatskoj imate dodatnih troškova kao što su ovjera kod javnog bilježnika, troškovi uknjižbe, porez na nekretnine i trošak agencije na nekretnine. Porez na nekretnine razlikuje se od regije do regije, a u našoj regiji Baden-Würrtenberg iznosi 5 % od kupovne cijene.  Porez na prodaju nekretnine se ne plaća ako u nekretnini boravite najmanje 3 godine, u protivnom se plaća. Također ako nekretninu iznajmljujete, onda mora proći najmanje 10 godina da bi ju prodao bez plaćanja poreza.

 

U Njemačkoj postoji duga tradicija kupnje i prodaje nekretnina putem specijaliziranih agencija, stoga se, rekao bih, u preko 90 % slučajeva kupoprodaje nekretnina u Njemačkoj događaju putem agencija za nekretnine. Usluga koju agencija obavlja za klijenta je sveobuhvatna, od toga da agencijski odvjetnici pripremaju ugovore, svu organizaciju radi agent, rješavaju sve sa bilježnikom i bankarom… u načelu im predaš sve dokumente, a oni odrade sve ostalo. Na kraju krajeva i vi u Biliškov nekretninama radite „ključ u ruke“ uslugu svojim klijentima, pa i nema baš neke značajne razlike u odnosu na agencije u Njemačkoj, osim u naknadi koja je u Njemačkoj viša nego u Hrvatskoj, i iznosi 3-6 % i plaćaju je i kupac i prodavatelj. Visina naknade ovisi o cijeni, nekretnini, tržištu… Uglavnom se kao prodavatelj možete malo cjenkati i dogovoriti, a kupac nema prilike za cjenkanjem.

Odgovori